Když jsou děti samy doma
Mohlo by se zdát, že vše už bylo mnohokrát řečeno. Mnohokrát bylo řečeno, že všem úrazům je možné předcházet, že je potřeba být opatrný, předvídat, neustále myslet o krok dopředu a vyhýbat se rizikovým situacím.
Které situace jsou rizikové, která místa a třeba nástroje jsou nebezpečné, a které chování si říká o průšvih, jsme také slyšeli mockrát. A přece se vždy objeví něco, co nás překvapí.
Například nyní jsme se ocitli v době, kdy většina z nás tráví mnohem více času doma, v domácnosti. S mladšími dětmi zůstávají doma rodiče, ale ty starší mohou být bez trvalého dozoru. Navíc je mnohdy nezbytné, aby se o sebe do určité míry postaraly samy. Buď si jídlo připravily, nebo alespoň ohřály. A teď si představme dvě modelové situace.
Nepřipravený rodič stráví celé dopoledne strachem a myšlenkami na to, co všechno by se doma mohlo stát. Zodpovědný rodič myslí o krok dopředu. Již v době, kdy je dítě mladší, je zvídavé a projevuje zájem o všechno dění, přizve dítě ke všem možným činnostem a společně, později pod dohledem, vede dítě k tomu, aby si jednotlivé úkony vyzkoušelo a natrénovalo.
Například krájení nožem. Již poměrně malé dítě zvládne bezpečným příborovým nožem „krájet“ uvařený brambor.
Později může již ostrým nožem krájet syrový brambor s tím, že to dělá pod dozorem a že je poučené kam nestrkat prsty. Pokud v této činnosti získá cvik, nebudeme potom nervózní, když to bude dělat i bez dozoru.
Podobně můžeme děti připravit na to, že je potřeba scedit již uvařené brambory. A můžeme je to poprvé v rámci tréninku klidně nechat vyzkoušet se studeným hrncem a syrovými bramborami.
Samozřejmě můžeme konkrétně u brambor situaci zjednodušit tím, že je nebudou cedit otvorem vytvořeným pokličkou, ale použijí například cedník jako u těstovin. Na druhou stranu pokud se to doma naučí s cedníkem a potom i starší se dostanou někam, kde cedník nebude, dostáváme se opět do bodu A, k tomu, že nemají získanou zkušenost, dovednost.
Další fakt, který by si měly děti uvědomit, je, že nádobí v kterém se připravuje jídlo, pálí. Při vaření to jsou hrnce, které jsme odsunuli z plotny, při pečení plechy, které vyndáváme z trouby, při ohřívání v mikrovlnce všechno nádobí, ve kterém se jídlo ohřívalo.
Dokážeme si určitě představit dítě, které nepřipraveno vyndává talíř s horkou polévkou. Ve chvíli, kdy ho začne pálit, talíř upouští. Horká polévka stéká po těle a může způsobit popáleniny, talíř padá na zem, rozbíjí se. Úlekem z popálení dítě šlápne na střep a způsobí si další poranění.
Možná toto všechno skončí bez následků, dítě zamete střepy a vyhodí je do odpadkového koše. A ten, kdo bude vynášet sáček z odpadkového koše, se pořeže, protože ostrý střep vykukuje skrz mikrotenový sáček. Také to nechcete vidět a zažít? Tak dělejme vše pro to, aby se to nestávalo.