Potravinářská inspekce upozorňuje: Také prodej hub se řídí pravidly
V návaznosti na probíhající houbařskou sezónu, která se v Česku tradičně pojí s nabídkou volně rostoucích hub ve stánkovém prodeji a dalších místech, Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) upozorňuje prodejce a informuje spotřebitele, že nabízení uvedeného sortimentu podléhá řadě požadavků zajišťujících bezpečnost a jakost hub.
Dodržování těchto požadavků v terénu kontrolují inspektoři SZPI.
Jedná se zejména o následující požadavky:
* Prodejce musí být držitelem platného osvědčení o zkoušce ze znalosti hub, která prokazuje odbornou způsobilost.
* Houby musí být nasucho očištěné, bez příměsí a nečistot.
* Houby musí mít pevnou konzistenci
* Plodnice nesmějí být přestárlé, plesnivé, zapařené a nadměrně vlhké.
* Houby mohou být rozděleny maximálně jedním řezem, musí zůstat zachováno spojení klobouku s třeněmi (nohou).
* Maximálně 5 % nabízených hub může být poškozeno. Poškozením se myslí houby, kterým chybí více než čtvrtina klobouku, nebo v nichž se vyskytují škůdci.
Perforace způsobené hmyzem se mohou vyskytovat na maximálně 10 % plochy řezu.
* Prodejce má povinnost uvést český název hub a dobu použitelnosti.
Inspektoři kontrolují i povinnosti v oblasti hygieny prodeje. Jde zejména o dostatečnou ochranu zboží před nečistotami z okolí, vystavení slunci apod.
Houby podléhají velmi rychle nepříznivým podmínkám skladování, tehdy se v nich mohou vytvořit látky negativně působící na lidský organismus.
Proto volně rostoucí houby mohou být skladovány a přepravovány při teplotě mezi 0–10 °C.