Reklama
Dnes je středa 27.08.2025      svátek má Otakar

“Ústřičný“ šampión slavil prvenství do ranních hodin

 

 Kuchař Tomáš Hladík z restaurace U Gurmána v Bítovčicích na Jihlavsku je mistrem republiky v otvírání ústřic.

 

 Máte z vašeho prvenství velkou radost?

Obrovskou, jelikož jsem vrátil titul zpět do naší restaurace (Hladík vyhrál už v roce 2011 – pozn. red.).

 

 Budete reprezentovat Českou republiku na světovém šampionátu v irském Galway. S jakými cíli odcestujete?

 Mistrovství světa jsem se zúčastnil již třikrát. Mým cílem je obhájit dosud nejlepší deváté místo, nebo ho při dobré konstelaci hvězd vylepšit.

 

 Kolik času a bolesti vás stála příprava?

 Nebudu-li počítat dvacet ústřic, co jsem za rok otevřel, tak jsem se vůbec nepřipravoval. Naposledy jsem soutěžil na loňském šampionátu. Zranění se mi naštěstí zatím vyhýbají.

 

 Nebyla vám při soutěži na pražském Staroměstském náměstí v chladném počasí zima? Nemrzly prsty?

 Zima byla docela veliká. Tomu odpovídá i čas, kterého jsem dosáhl. Ale podmínky byly pro všechny stejné.

 

 Vítězný čas čtyři minuty jedenáct vteřin vás tedy neuspokojil?

 Bohužel ne. Byl to jeden z těch horších výsledků.

 

 Jaké máte osobní maximum?

 Dva roky nazpět jsem dosáhl času o minutu rychlejšího než nyní. Jsou dva způsoby, jak otvírat ústřice, v ruce a na stole. Já preferuji ten druhý.

 

 Patří ústřice mezi vaše oblíbené pochoutky?

 Nepatří.

 

 Kolik ústřic v restauraci za rok prodáte?

 Jelikož jsme česká hospůdka, na našem jídelním lístku je nenajdete. Nabízíme je pouze v rámci rybích víkendů, které míváme zhruba dvakrát do roka.

 

 Máte nějakou speciální taktiku, jak co nejrychleji ústřice otevřít?

 Zvláštní taktiku nemám. Hlavní je nezranit se a tím pádem se nevyřadit ze soutěže. Samozřejmě je potřeba troška zručnosti a síla. Jsou dva způsoby, jak otvírat ústřice - v ruce, a na stole. Já preferuji ten druhý.

 

 Dostanete od majitele restaurace nějakou odměnu za první místo?

 Jelikož jsem spolumajitelem, nevím, jestli si něco dám (úsměv). Po příjezdu mi můj kolega s kolektivem a štamgasty připravili velkolepé přivítání, čímž mi udělali velikou radost. Mnohokrát jim, a zároveň všem, kteří mi drželi palce, děkuji. Oslava se protáhla až do brzkých ranních hodin (úsměv).

0 komentářů

Přidat Komentář


Reklama Reklama
Reklama