Technologická cesta na Tchaj-wan očima studenta
Adam Rokos, student 4. ročníku oboru Informační technologie na SPŠ Jihlava, se koncem března zúčastnil prestižní Technologické cesty na Tchaj-wan, kterou pořádal Kraj Vysočina.
Vybrán byl mezi pouhých osm účastníků z celého kraje, a to na základě svého zájmu o moderní technologie, vyplněného motivačního formuláře a úspěšného absolvování anglického a osobního pohovoru.
„O cestě jsem se dozvěděl díky informaci na sociálních sítích a webu školy. Věděl jsem, že se do předminulého ročníku dostal náš bývalý student Kuba Antonů, a měl jsem možnost s ním o celé zkušenosti mluvit. Přihlásil jsem se přes formulář, kde jsem popsal, jak se věnuji technologiím. Pak následoval online pohovor v angličtině, ve kterém se nás ptali hlavně na to, co děláme ve volném čase a jak se zajímáme o technologie, a mimo jiné jsme museli prokázat také znalost fungování kraje,“ popisuje Adam.
Během cesty měl Adam možnost navštívit například Hsinchu Science Park, TSMC Innovation Museum nebo výzkumný institut TSRI, zaměřený na vývoj polovodičů. Nejvíce ho zaujala možnost vyzkoušet si interaktivní technologie a vidět reálný vývoj v oblasti, která formuje budoucnost IT a průmyslu.
„Byl jsem překvapen organizovaností Tchajwanců. Například v metru se všichni automaticky řadí do fronty a notebook můžete klidně nechat ve food courtu bez obav, že by vám ho někdo vzal,“ říká Adam.
Silný dojem v něm zanechaly i návštěvy místních škol – rozsáhlých, moderně vybavených, s individuálním přístupem a širokou nabídkou mimoškolních aktivit jako je robotika, 3D tisk nebo kyberbezpečnost.
Zároveň ale dodává: „Osobně si ale nedokážu představit trávit ve škole tolik času jako někteří místní studenti, kteří odcházeli až v osm večer.“
Kromě technologií Adam ocenil i možnost poznat tchajwanskou kulturu a každodenní život. Zaujala ho města vystavěná do pravidelných čtvercových bloků, množství malých obchodů a noční trhy, které fungují až do dvou hodin ráno.
„Jídlo mi opravdu hodně chutnalo. Tchajwanská kuchyně je skvělá a možnost ochutnat tolik nových chutí byla jedinečná. Mohli jsme vyzkoušet klasické bubble tea, různé varianty nudlí, ale také stinky tofu a speciality jako jídlo z prasečí krve,“ popisuje Adam.
Adam si z Tchaj-wanu neodvezl jen suvenýry jako hůlky nebo čaje, ale především nové zážitky, kontakty a jiný pohled na svět. Na jedné ze škol vyslechli prezentaci studentů zaměřenou na kyberbezpečnost a navštívili také centrum řízení veřejné dopravy, kde jim ukázali, jak bude doprava na Tchaj-wanu vypadat až na 20 let dopředu.
„Díky této cestě jsem se utvrdil v tom, že chci pokračovat ve studiu v oboru Informační technologie – směřuji k informatice na ČVUT. Viděl jsem, kam se technologie mohou posouvat a jaký význam má plánování a systematická práce,“ shrnuje Adam.
Do budoucna by rád využil i možnost zahraničních studijních pobytů, například v rámci Erasmu nebo programů typu Double degree. Nejvíce ho však láká možnost studia v USA.
Adam se dlouhodobě věnuje programování, astronomii, cestování a basketbalu. Aktuálně pracuje na vývoji softwaru pro laserový střelecký simulátor.